Vem är jag?

Välkomna!

Jag har alltid älskat att skapa. Att få sätta sig ner och låta idéerna flöda har varit en naturlig del av mitt liv. Här får ni ta del av det jag pysslar med för tillfället. Det kan vara allt ifrån smycken och virkning till konst. Välkomna till min värld.

lördag 8 februari 2014

Ett måste i varje hem

Nu när det har blivit ett nytt år så har jag fått ny energi att skapa mer. Mitt huvud fullkomligen sprutar av idéer så jag hinner knappt med att förverkliga dem.
Ett av mina senaste projekt som jag färdigställt är min alldeles egna Elder sign lampa. För er som inte vet vad ett Elder sign är så kan jag berätta att det är en skyddssymbol mot monster inom Lovecrafts värld. Det finns två versioner på symbolen och vilken som är den äkta ja därom tvistar de lärde. Den jag tänkte göra är den som ser ut som en stjärna. I och med att vi är sådana Lovecraft nördar här hemma så är det klart att vi måste ha en sådan symbol i fönstret.


Här är ett exempel på ett Elder sign. Detta är ifrån brädspelet Elder sign. 
Jag har sedan tidigare lyckats få tag på en perfekt stomme till min lampa. För många år sedan gjorde Ikea en adventsstjärna i plexiglas som har en perfekt svängd stjärnform. De är inte lätta att hitta längre men jag hade turen att köpa en begagnad i den perfekta färgen nämligen BLÅ!
Dessvärre hamnade den längst in i garderoben ett tag därför att jag inte visste riktigt hur jag skulle få till själva Elder signet. Efter lite klurande så kom jag på att jag hade papperslera hemma och ja varför inte.

Det här var enda bilden jag hittade på en sådan här adventsstjärna fast i vitt.
Först skulpterade jag själva formen direkt på stjärnan för att det skulle bli rätt. Det fick torka på plexiglaset i 24 h  och det gick relativt lätt att lossa på den när den väl torkat hela vägen igenom. Men tills nästa gång jag gör något liknande kommer jag nog ändå att lägga plastfolie emellan. Jag raspade ytan på mönstret för att få lite struktur så att stjärnan inte skulle se platt ut.


Så här såg den ut när jag hade skulpterat klart ena sidan. Jag fick skulptera en sida åt gången så det här tog några dar. En sak jag inte tänkte på först var att den ena sidan måste vara spegelvänd annars kommer det att synas igenom plexiglaset. Gör om gör rätt och en del svordomar men det blev bra till slut.

När leran hade torkat så målade jag delarna först i svart akrylfärg, billigaste möjliga för ca 20 kr. Efter det målade jag med silverfärg tunt på. Eftersom att papperslera inte tål väta så bra så lackade jag alla delarna med ett glittrigt decoupagelack/lim. Detta gjorde leran hårdare och mer stabil och vackert glittrig. Stjärnan måste se magisk ut så därför blev det perfekt med det glittriga lacket. 

Här ligger de färdig målade bitarna till den ena sidan.

Sen gällde det att hålla tungan rätt i mun så att alla bitarna satt parallellt på motsatta sidor om stjärnan så att inget ligger fel så att det syns igenom stjärnan. Jag limmade fast bitarna med superlim och så här blev slutresultatet.


Jag blev verkligen jättenöjd och den gör sig verkligen i vårt fönster. Egentligen ska ett Elder sign ha en eldslåga i mitten av ögat men eftersom detta är en lampa så fick lysdioden representera lågan.
Hoppas att ni gillar den och jag har inspirerat er Lovecraft nördar där ute.

Det kommer att komma fler projekt i papperslera framöver för än är inte idéerna slut. Så kom tillbaka snart så får ni se vad det blir.

2 kommentarer: