Vem är jag?

Välkomna!

Jag har alltid älskat att skapa. Att få sätta sig ner och låta idéerna flöda har varit en naturlig del av mitt liv. Här får ni ta del av det jag pysslar med för tillfället. Det kan vara allt ifrån smycken och virkning till konst. Välkomna till min värld.

onsdag 22 februari 2012

Ett nytt favoritmaterial. Krympplast!!!

Jag har funnit ett nytt favoritmaterial att arbeta med nämligen krympplast.
Krympplast är en plast som är tunn och böjlig och krymper och blir tjockare och styvare när man värmer den. Antingen kan man värma den i ugnen eller så kan man använda en värmepistol. Det som är så underbart med krympplast är att det går att rita på krympplasten innan man krymper den. Detta gör att man kan skapa vilka motiv man vill, bara man har lite fantasi. Det går även att stämpla på plasten om man använder sig av en stämpelfärg som är avsedd för plast. Om man vill färglägga sitt motiv så går det att använda sig av vanliga färgpennor. Det man behöver tänka på är att färgerna blir starka när plasten krymper så det bästa är att vara lite försiktig om man inte vill ha alltför starka färger. När man har gjort detta är det bara till att klippa ut motivet med en vanlig sax. Om motivet ska användas som hänge så är det bäst att göra hålet i plasten innan det krymper. Annars riskerar man att plasten spricker om man försöker borra i den efteråt. Jag brukar använda mig av en hålslagare, det går även bra med stansar om man vill. Plasten finns i olika färger vit, svart och även som matt genomskinlig plast. 
Plasten krymper ungefär till en tredjedel av sin storlek, vilket gör det lättare att rita mycket detaljerade motiv till mindre hängen. Här ett exempel på ett Mucha hänge som jag har gjort. 


 Så här stort var hänget innan jag krympte det i ugnen. Jag använde mig av en permanentpenna.


Så här stort blev hänget när det hade krympt klart. Jag krymper mina smycken i ugnen på 175 grader. När plasten krymper rör den på sig och ibland ser det ut som att den kommer att vika sig dubbel. Om den gör det och inte rätar ut sig igen så går det att försöka räta ut plasten med en kniv eller liknande. själva krympprocessen går väldigt snabbt så det gäller att vakta så att plasten inte bränns. När motivet har rätat ut sig igen så är den färdig. När man tar ut plasten så tar det 10 sekunder innan den stelnar helt. Om man vill ha hänget helt platt är det bäst att ta något med flat botten och trycka ner på hänget för att det ska bli helt platt. 
Innan smycket ska användas så är det bäst att lacka hänget pga av att färgerna kan lossna ifrån plasten. 
Här är ett halsband som jag gjort av krympplast föreställande författaren  H.P. Lovecraft. 


 Så här stort var hänget innan jag krympte det.


 Så här blev smycket när det var färdigt. Det kommer nog att bli en del fler krympplast skapelser i framtiden för än har jag inte slut på ideér. Hoppas att jag har inspirerat er lite inför kommnade projekt.

7 kommentarer:

 1. Åh, jag älskar krympplast. Skitbra material för att pyssla smycken. :-)

  SvaraRadera
 2. Vilka fina smycken! Jag hade krymplast när jag var liten (för jättelängesen) då gjorde jag några grejer men fattade inte så mycket av det hela. Dina smycken är väldigt inspirerande. Vet du vad det är för plast? Vi brukar smälta gräddfilsburkar i 150 grader och göra coasters av dem.

  SvaraRadera
 3. Tack tack. :) Jag har en del smycken till som jag håller på med som jag kommer lägga upp här snart. Finns otroligt mycket man kan göra med plasteneftersom den är lite genomskinligt så går det att rita av motiv ifrån böcker eller skisser man har gjort.
  Har ett minne av att vi fick göra nyckelringar av krympplast i träslöjden på lågstadiet. Men det var en evighets sen så jag kom inte ihåg vad vi använde för plast. Jag hittade efter mycket letade till slut krympplast som används en del inom scrappbooking. Så det är den jag har använt mig av här. Den heter krympplast och finns att köpa på nätet bl.a. på Panduro. Har aldrig testat gräddfilsburkar men det måste testas. :) Tack för feedbacken. :D

  SvaraRadera
 4. Hur tjock blir plasten i färdigt tillstånd förresten?

  SvaraRadera
 5. Coolt. Intressant. Jag gör själv smycken lite då och då och det är alltid kul med nya material. Ska testa lite själv. Har sett att det finns på panduro. Hälsa gärna på mig på facebook. Där har jag en sida, typ lite som en öppen blogg.

  https://www.facebook.com/groups/178450688934924/

  SvaraRadera
 6. Välkommen! Hoppas att jag kan inspirera för nya pyssel. Jag har kollat in din sida, alltid kul med fler steampunk och pyssel intresserade. :D

  Alv: den blir bara ngr mm tjock men helt stel. Har även gjort gra väldigt små berlocker i krympplast och det funkade riktigt bra.

  SvaraRadera