Vem är jag?

Välkomna!

Jag har alltid älskat att skapa. Att få sätta sig ner och låta idéerna flöda har varit en naturlig del av mitt liv. Här får ni ta del av det jag pysslar med för tillfället. Det kan vara allt ifrån smycken och virkning till konst. Välkomna till min värld.

onsdag 16 februari 2011

Metro 2033 – den sista tillflykten av Dmitrij Gluchovskij fortsättning

Har nu läst ut Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij och jag måste säga att jag gillar den väldigt mycket. Handlingen utspelar i en mörk framtid där världen har gått under i ett kärnvapenkrig. Några få människor försöker överleva och skapa en framtid i Moskvas tunnelbanesystem. Ett antal år har gått sen katastrofen och människorna har anpassat sig till ett liv i mörker där huvudfödan består av svamp, grisar och höns som har räddats från ytan innan katastrofen. Barn föds utan pigment och utan vetskapen om hur himmelen eller världen på ovansidan ser ut. I tunnlarna gömmer sig olika faror som gasläckor, banditer och mutanter som har tagit sig ner genom bortglömda eller obevakade ingångar och stationer. Boken bygger delvis på sovjetiska myter om en hemlig stad som sägs finnas under jorden och det faktum att Moskvametron byggdes för att motstå en kärnvapenattack.

Människorna i metron har byggt upp en underjordisk värld bestående av olika grupperingar och nationer med sina egna religioner, ideologier och överlevnadsstrategier. Där finns fascisterna, frihetskämparna som har Che Guevara som förebild, vetenskapsmännen, kommunisterna och handelsmännen. 

Bokens huvudperson är en ung man (Artiom) som en dag träffar en främling på sin station i utkanten av metrons kärna. Denna främling har kommit för att undersöka de problem som har dykt upp på stationen med en slags mutanter från ytan som kallas för "De svarta". Artiom får ett uppdrag som leder honom ut på ett farligt äventyr genom metrons stationer. 

Boken var väldigt spännande och som läsare fick man möta både skrämmande mutanter, en mardrömslik värld och samtidigt intressanta karaktärer. Jag fick svårt att lägga den ifrån mig och den fick en helt klart att börja fundera över hur världen skulle ha sett ut om kalla kriget hade slutat annorlunda. Människans strävan efter att överleva och den drivkraft som leder oss till att hela tiden finna en förklaring till det vi ser och upplever spelar en väldigt stor roll i denna boken. 

Det enda jag har att klaga på är att det ibland är lite förvirrande var handlingen utspelar sig. Även om jag hade en karta över tunnelbanesystemet som författaren hade lagt in i pärmen på boken så kunde jag inte riktigt få ihop hur färdvägarna hängde ihop. Ibland nämndes även stationer som inte var med på kartan eller där stationen fanns med där namnet inte stod med. Detta var något jag störde mig på och fick mig ibland att tappa tråden. 

2 kommentarer:

  1. Den där sabla kartan hade jag helst velat ignorera för den gjorde mig bara irriterad just på grund av att vissa inte fanns med och att de satt ihop konstigt och liknande. En av de få pauserna jag gjorde när jag sträckläste den under några nätter var just att hoppa upp till datorn för att se om jag kunde googla fram någon annan karta vilket jag misslyckades med.

    Däremot är jag lycklig över att fortsättningen kommer ut på svenska! :D

    SvaraRadera
  2. Kommer fortsättningen snart. Whiii Vet du när??

    SvaraRadera