Vem är jag?

Välkomna!

Jag har alltid älskat att skapa. Att få sätta sig ner och låta idéerna flöda har varit en naturlig del av mitt liv. Här får ni ta del av det jag pysslar med för tillfället. Det kan vara allt ifrån smycken och virkning till konst. Välkomna till min värld.

lördag 5 mars 2011

“I Shall Destroy All The Civilized Planets!”

Bild tagen ifrån www.fletcherhanks.com

För ett tag sen fick jag höra talas om serietecknaren Fletcher Hanks. För er som inte vet vem denne man var så klassas han som serietecknarnas Ed Wood. Fletcher Hanks var verksam mellan 1939 - 1941 och skapade karaktärer som t.ex. Stardust the Super Wizard, Tabu the Wizard of the Jungle och Fantomah som får ett döskalleansikte när hon förvandlas. Fanthoma var för övrigt en av de första kvinnliga superhjältarna som trycktes och hon förekommer innan Wonder woman gjorde entré. Hon är dock inte vilket man kan tro p.g.a. namnet Fantomens avlägsna kusin. Hanks skapade totalt 51 berättelser och försvann sedan spårlöst.
Bild tagen ifrån imageshack
Bild tagen ifrån www.fletcherhanks.com
Hanks privata liv var rätt miserabelt och enligt hans son var han både en våldsam far och alkoholist, som tillslut övergav familjen. Hanks hittades ihjälfrusen på en parkbänk i New York 1976.

Bild tagen ifrån www.fletcherhanks.com
Hanks samlade serier har återtryckts i två samlingsvolymer vid namn “You Shall Die By Your Own Evil Creation!” och “I Shall Destroy All The Civilized Planets!”. När man läser dessa serier märker man med vilken övertydlighet Hanks har valt att beskriva allt som händer i serien, och det går inte att låta bli att skratta. Böckerna finns på Bokus för 160 kr och 167 kr. Tror att det blir en beställning hem till mig snart.

Bild tagen ifrån megatrip

3 kommentarer:

 1. Hehe, mer Fletcher Hanks åt folket! Jag har inhandlat dessa böcker och läsningen är en speciell upplevelse. Man får lägga alla normala måttstockar för kvalitet åt sidan och bara låta sig svepas med i de vansinniga planer som skurkar med utskjutande underläpp gör upp för att skövla/plundra/förstöra/erövra, och de utstuderade straff de kan räkna med efteråt.

  SvaraRadera
 2. Är verkligen något i min smak. :D
  Hade inte varit helt fel att ha en av Fletcher Hanks tröjorna som tjejerna stoltserar med på hemsidan. Vem vill inte stoltsera med fantoma på bröstet.

  SvaraRadera
 3. Det finns två "I shall destroy all the civilized planets" på svenska bibliotek: den ena på VG-regionens bibliotek i Göteborg och den andra i Stockholm på Konstfacks bibliotek. Morgondagens konstnärer kommer att vara inspirerade av Fletcher Hanks, får vi anta! En annan tidig kvinnlig superhjälte var den av Sture Lönnerstrand skapade Dotty Virvelvind. Hon var inte en lika grym hämnare som FH:s gestalter men ungefär lika allsmäktig, och hade erhållit sina superkrafter genom injektioner med "hyperlymfa".

  SvaraRadera